søndag den 16. februar 2014

Strandet kaskelothval


Jeg har haft ferie børn næsten hele ugen og i går var vi til børnefødselsdag, Sif bliver 2 år i morgen og det blev fejret af familien i går. Jeg sov længe i dag, det er søndag og sidste dag på ugen, synes det var tiltrængt oven på en fantastisk uge, det har været en rigtig dejlig uge, i børnebørnenes tegn :-). Jeg sad i mit nattøj, i  min røde øreklap stol og strikkede på et par hjemmesko, jeg havde lige gjort klar til at høre café hach og kaffekoppen med dejlig varm kaffe stod foran mig :-)....... uuuuh hvilken herlig morgenstund :-).................
I nyhederne kl. 10.00 fortalte de om de to strande hvaler og jeg tænkte, at det egentlig kunne være fedt, at komme ud med kameraet, meeeen der var jo et stykke vej at køre, så jeg skød tanken fra mig igen. Tyve minutter senere ringede godsejeren og spurgte om jeg havde nogen planer i dag......... Nej det havde egentlig ikke, men jeg havde lige hørt bla bla bla......... og han var med på idéen om at køre dertil - Jeg lavede en kande kaffe, han købte sandwich, vi pakkede masser af varmt tøj og kørte af sted :-).

I lørdags strandede der en kaskelothval ved Henne strand, i dag skete det samme, så der lå lige pludselig to styk med ca. 700 meters mellemrum på strandbredden ved Henne strand. De er omkring 14 meter lange,
Den ene lå længere ude i vandet end den anden. Da godsejeren og jeg kom dertil, var der sort af mennesker, det sidste stykke vej til stranden, kørte vi i en lang kø, byen var fyldt op med biler og mennesker.
Jeg fik taget en masse billeder (Ca 450) og en lille video som jeg vil dele med jer.Her skulle min video optagelse have været, men det ville ikke lykkes, så i må se den HER  på facebook, indtil det lykkes for mig at oploade den :-)

Beklager meget :-)

På videoen er det svært at høre hvad jeg fortæller, fordi der stormer så meget. men jeg kan da lige fortælle, at jeg fik vasken mine gummistøvler OGSÅ indvendig :-) op til flere gange. Når bølgerne trak sig tilbage, så kunne vi komme længere ud, når bølgen så kom tilbage, måtte vi alle løbe for at holde sko og støvler tørre, det lykkes ikke helt for os alle sammen :-). Da vi kom op til bilen måtte jeg smide bukser, strømper og støvler, jeg var gennemblødt fra knæene og nedefter og mine fødder var helt følelsesløse og meget kolde. det tog de to timer, som køreturen hjem tog, at tø mine fødder op igen. Men det var hele turen værd, det var så fed en oplevelse på stranden og selvom det var hunde koldt og blæsende, så mærkede jeg det ikke før jeg kom op i bilen.


Vi var på stranden 3½ time tror jeg, på den tid fik de bjerget den ene hval, det var en svær opgave, for de store maskiner sank ned i sandet og de måtte hele tiden vente på den store bølge som de kunne ride på, den store hval er tung, men bølgen lettede den en smule og de kunne trække i den..... endelig lykkedes det og på det sidste billede kører de af sted med den, den ene trækker og den anden skubber.
Jeg er lidt målløs over hvordan folk opfører sig, både børn og forældre kravlede rundt på hvalen og de stod på et tidspunkt 20 personer på halen....... det kan godt være, at hvaler er død, men hvor er respekten henne - bare fordi familien skulle have et godt billede til familie albummet.


Ja, det er så mig med vindblæst hår, kameratasken på ryggen (ligner en Japansk turist), brillerne og linsen er helt fedtet af havgus og jeg kunne intet se en overgang, (tror nok det er godsejeren der tog billedet, jeg kunne ikke se han til sidst).

Håber også i har haft en god søndag :-)

8 kommentarer:

 1. Det må have været en oplevelse at se, Jette, og også at være sammen med så mange mennesker på stranden! Jeg har set din video på Facebook, og det er jo helt vildt, så meget det stormen. Godt at du fik varmen igen! Ved du, om den levende hval har overlevet? Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en fantastisk oplevelse, også med alle de mennesker på stranden. Ja det stormede rigtig meget og bølgerne kom lige pludselig, måske fordi jeg var så optaget af alt andet, så jeg så ikke bølgerne før de var kravlet ned i gummistøvlerne :-).
   jeg tror også den anden hval er død nu og de er hvis allerede transporteret til København, :-) Kh

   Slet
 2. Hej Jette.
  Jeg ville også gerne have været derude, men jeg havde ikke lige en der havde lyst.
  Jeg synes også,,at det er respektløs over for dyret, at kravle rundt på det.
  Især når jeg tænker på, hvor meget opstandelse det kunne give omkring giraffen i ZOO

  Hilsen Bente.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det var da en skam Bente, du kunne jo godt have kørt med os derned, det havde jeg ikke lige tænkt på :-).
   Det er meget respektløs af voksne mennesker og sikke da noget, at lære sine børn. - ja, det er måske de samme som var foragede over det med giraffen.... hvem ved :-) Kh

   Slet
 3. Fantastiske billeder. Det må have været en stor oplevelse. Kan godt forstå din forundring over at folk hopper rundt på hvalen. Ved ikke hvad det er der sker for tiden, med giraffer og hvaler. Jeg har også min helt egen mening om det, og den passer i hvert fald ikke med dem der råber op og hopper rundt på en død hval. Håber du havde nogle gode dage med børnebørnene og får hvilet ud nu. Kh Helle

  SvarSlet
 4. Tak Helle :-) Ja det var en fantastisk oplevelse på stranden. Jeg ve heller ikke hvad der sker for tiden med folk og døde dyr, men det giver da stof til diskussion :-).
  Jeg havde mande dejlige dage med børnebørnene, det er jo ikke fordi det er hårde, at de er her, jeg tror bare at det er lidt uvant, at have børn i så mange dage :-) og så en tur på stranden i storm til en afslutning på ugen, det trætter med alt det friske luft. :-). Håber også du har haft en dejlig vinterferie med børnebørnene :-) Kh

  SvarSlet
 5. Jeg har set din video, og tænkte at der var flere 100 mennesker der, end da vi holdt sommerferie ved Henne Strand for 3-4 år siden. (Det var også en elendig sommer, med sandstorm og regn der piskede ned det meste af ugen)

  Da jeg hørte om den strandede hval, tænkte jeg, hvis ikke vi havde så langt, var vi kørt afsted for at se den. Selvom der jævnligt strander en hval, så er det ikke et dagligt syn, og må have været interessant. Vi måtte så nøjes med at se det i tv :-)

  SvarSlet
 6. Det er en skam i har så langt. Jeg har godt to timers køretur til Henne strand, og det var turen værd, det var en oplevelse også selvom det var koldt og blæsende :-). Ja, Pia det var mange hundrede - måske tusinde- mennesker på stranden den dag og de følgende dage. :-) Kh

  SvarSlet

Skriv meget gerne et par ord, det gør mig rigtig glad og varm om hjertet, når du vil bruge din tid på en lille kommentar :-)


Kærlig hilsen
Jette